TOPRAK KİRLİLİĞİ


TOPRAK KİRLİLİĞİ NEDİR ,NEDENLERİ VE SONUÇLARI NELERDİR ?



Toprakta meydana gelecek tüm negatif değişimler insan yaşamını da kötü tesirinde bırakır. İnsanların geçmişten gelen ve geçmişte zararları fark edilmemiş olan alışkanlıkları, bugün toprak kirlenmesi ve bununla birlikte ortaya çıkan yeraltı ve yüzey sularının kirlenmesi neticelerini getirmektedir.
Hava ve su şeklinde, canlıların yaşaması için olmazsa olmaz unsurlardan bir diğeri de topraktır. Toprak, nebat örtüsünün beslendiği kaynakların ana deposudur. Toprağın üst tabakası insanoğlun ve öteki canlıların beslenmesinde temel kaynak teşkil etmektedir. Bir gram toprağın içinde, milyonlarca canlı bulunmaktadır. Ekosistemin sürekliliği için bu tarz şeylerin hepsinin ayrı ayrı önemi vardır. Bugün üzerinde yaşadığımız toprak, bir taraftan kentleşme alanları olarak kullanılarak daralırken öteki yandan kirlilik gibi çok ciddi bir safha problemi tehdidi altındadır. Kaybedilen toprakların yeniden kazanılması çok zor olsa gerek. Toprağın 1 santimetrelik üst tabakası sadece birkaç yüzyılda oluşabilmektedir.

 Toprak Kirliliği Nedir?

Toprak kirliliği, 20. Yüzyılın başlangıcında çağdaş tarıma geçilmesi ve sanayileşmenin hızlanması ile birlikte ortaya çıkmaya adım atmıştır. Özellikle 20. Yüzyılın ortalarına doğru hızlı nüfus artışı ile birlikte, ziraat ve öteki alanlardaki sanayi ve değişen hızla gelişen teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak, toprak kirliliği de artmaya merdiven dayamıştır.


Toprak Kirliliği Nedenleri :

Toprakların verim güçlerinin kaybolmasına yol açan öteki bir kirlenme şekli de, kimyasal kirlenmelerdir. Ek olarak sulama yoluyla ortaya çıkabilecek, tuzlanma ve çoraklaşma şeklinde toprağın verim gücünü azaltan, hatta giderek tarımsal üretimde kullanılmasını önleyen fizyolojik ve kimyasal kirlenmeler de toprak kaynaklarına negatif etkisinde bırakır yapmaktadırlar.

  • Yerleşim alanlarından çıkan çöplerin gelişigüzel boşaltılması.
  • Sanayi kurumlarının atıklarının toprağa atılması.
  • Kanalizasyon şebekelerinin arıtılmadan, direkt toprağa verilmesi.
  • Suni gübrenin aşırı kullanılması
  • Egzoz gazları, karbon monoksit, kükürt dioksit, kurşun ve kadmiyum vs. şeklinde havaya verilen zehirli maddelerin yağışlarla yere inmesi.

Toprak Kirliliği Nasıl Önlenir ?

Toprak Kirliliği Nasıl Önlenir?Toprak kirliliğinin tespitinde ve değerlendirilmesinde çok çok fazla parametre ve unsurun göz önünde tutulması gerekmektedir. Çünkü toprakta; fizyolojik, kimyasal, fizikokimyasal, biyokimyasal ve biyolojik vakaların karmaşıklığı içinde organik bir denge vardır. Hepsi sınırlı kaynaklar olması sebebiyle toprakların insanların geleceği açısından büyük önem taşımış olduğunu, toprak kirliliğinin özellikle çiftçi (üretici) sağlığı olmak üzere insan ve çevrenin sağlığı açısından son derece önemli bir çevresel problemi bulunmuş olduğunu göstermektedir.

Toprak Kirliliği Sonuçları :

Toprak kirliliğinin çevre sağlığı açısından en önemli tesiri; topraktaki kirleticilerin nebat bünyesine geçerek bu bitkilerin ya direkt ya da bu bitkilerle beslenen hayvanların gıda olarak tüketilmesi sonucu insan bünyesine geçmesidir. Bundan başka özellikle çiftçi (üretici) sağlığı açısından kirlenmiş toprakla derinin (el, ayak) temas etmesi, kirlenmiş toprak tozlarının yutulması, topraktan özellikle kuruma esnasında buharlaşan cıva vb. Kirleticilerin solunum edilmesi şeklinde tam olarak boyutları ve neticeleri yeterince araştırılmamış çok sayıda olası sağlık problemi vardır.

Toprak kirliliğinin bir negatif sonucu da nebat örtüsünün tahrip olmasıdır. Bitki örtüsünün tahribi hem de iklim ve toprak özelliklerini de değiştirdiğinden doğada geri dönüşümü güç bozulmaların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Ek olarak, bitki-insan yaşam deliğinin birbirine çok sıkı bağlarla bağlı olması sebebi ile nebat örtüsünün tahribinin ekonomik ve toplumsal yönleri de vardır. Bitki örtüsünün önemli bir problemi da bazı nebat türlerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olmasıdır. Bu konum, özellikle çok sınırlı yayılışa haiz hayvan ve nebat türlerini daha çok 
etkilemektedir.




Toprak Kirliliği Hakkındaki Düşüncelerim :

Toprak kirlilği tarıma ve sanayileşme geçilmesiyle daha da artan bir çevre sorunu haline gelmiştir. Toprak kirliliğinin en büyük zararlarını da kirlenmiş bir toprakta çalışan kişi görür. Tabiki de toprak kirliliğinin tek sebebi bunlar değildir. Genellikle çoğu çevre sorununun başında insan geldiği gibi bana göre toprak kirliliği için de bu geçerlidir. İnsanlar bu konuda daha bilinçli olursa bir nebze de bir faydası olur.


Yararlanılan Kaynaklar :




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SU KİRLİLİĞİ

KÜRESEL ISINMA